субота, 21 квітня 2012 р.

Україна у КОСМОСІ (2ч.)

Український розвиток КОСМОНАВТИКИ - початок для всього світу




Сергій  Корольов
Валентин  Глушко










Сергій Корольов
Ім’я основоположника світової практичної космонавтики Сергія Корольова було довго засекречено, а у пресі його називали «Головний Конструктор». 
Сергій Павлович Корольов (12 січня 1907, Житомир - 14 січня1966, Москва) – радянський учений, конструктор і організатор виробництва ракетно-космічної техніки та ракетної зброї СРСР, засновник практичної космонавтики.
Найбільша  фігура  XX століття в області  космічного ракетобудування  та кораблебудування. С. П. Корольов є творцем радянської ракетно-космічної техніки, яка забезпечила стратегічний паритет і зробила СРСР передової ракетно-космічною державою. 
Є ключовою фігурою в освоєнні людиною космосу. Завдяки його ідеям був здійснений запуск першого штучного  супутника Землі і першого космонавта Юрія Гагаріна. Протягом одного лише 1954 Корольов одночасно працює над різними модифікаціями ракети Р-1 (Р-1А, Р-1Б, Р-1В, Р-1Д, Р-1Е), закінчує роботу надР-5 і намічає п'ять різних її модифікацій, завершує складну і відповідальну роботу над ракетою Р- – з ядерним бойовим зарядом. 
Йдуть повним ходом роботи по Р-11 і її морському варіанту Р-11ФМ, і все більш ясні риси набуває міжконтинентальна Р-7. У 1956 році під керівництвом  С. П. Корольова  була створена перша вітчизняна стратегічна ракета, що стала основою ракетного ядерного щита країни. 
У 1957Сергієм  Павловичем  були створені перші балістичні ракети (мобільного наземного і морського базування) на стабільних  компонентах палива, він став першопрохідцем в цих нових і важливих  напрямках розвитку ракетного озброєння. У 1960 році на озброєння  надійшла перша міжконтинентальна ракета Р-7, що мала дві ракетні щаблі. Це теж була перемога С. П. Корольова та його співробітників.

Валентин Глушко

      Ще один українець, що мав велике значення в історії космонавтики. Валентин Петрович Глушко - видатний вчений в галузі ракетно-космічної техніки, один з піонерів космонавтики, основоположник вітчизняного рідинного ракетного двигунобудування.             В.П.Глушко народився в м. Одесі 2 вересня 1908 р. У шкільні роки захоплювався астрономією і організував гурток юних любителів при Одеській астрономічної обсерваторії. Перша публікація В.П.Глушко називалася "Завоювання Землею Місяця". 
Результати його спостережень метеорного потоку в січні 1924 р., замальовки Венери, Марса і Юпітера, зроблені за власними спостереженнями, були опубліковані в 1924 і 1925 роках у виданнях Російського товариства любителів світобачення. 
У період сталінських репресій В.П.Глушко був заарештований 23 березні 1938 р. і на підставі сфабрикованої НКВС справи засуджений на 8 років таборів (у 1939 р.). У висновку В.П.Глушко працював над створенням літакових реактивних прискорювачів. За успішне виконання цих робіт в 1944 р. В. П. Глушко і його співробітники були звільнені зі зняттям судимості. Реабілітований В.П.Глушко тільки в 1955 р. 
Двигуни РД-107 і РД-108, створені в КБ В.П.Глушко, були встановлені на першій міжконтинентальної ракети Р-7 (1957 р.), на ракетах-носіях, що здійснили виведення на орбіти штучних супутників Землі і Місяця, запуски автоматичних станцій до Місяця, Венери і Марса, запуск пілотованих кораблів "Восток", "Восход" і "Союз". РРД РД-108 - двигун другого ступеня ракети Р-7 і ракет-носіїв "Восток", "Восход", "Блискавка", "Союз". Двигуни РД-107 і РД-108, створені в КБ В.П.Глушко, встановлювалися на першій і другій ступенях цих ракетних носіїв. Вони забезпечили прорив людства в космос і сьогодні продовжують сприяти виконанню російської космічної програми. 
Двигуни нового типу РД-253 конструкції В.П.Глушко були встановлені на першій ступені ракети-носія "Протон", яка володіє втричі  більшою вантажопідйомністю,ніж ракета "Союз". Серед інших завдань, надважкий носій "Енергія" за задумом В.П.Глушко призначався для забезпечення пілотованих польотів на Місяць і створення довгострокової населеної бази на місячній поверхні. Відділ досліджень Місяця і планет ГАІШ був притягнутий В.П.Глушко для наукового забезпечення проекту населеної місячної бази. В рамках договору НВО "Енергія" з ГАІШ протягом ряду років велися роботи з наукового обгрунтування вибору місця базування на місячній поверхні. Це співробітництво тривало майже 15 років. А РРД РД-170 - двигун першого ступеня багаторазової космічної системи "Енергія" - "Буран". Найпотужніший у світі двигун був призначений для багаторазового використання. В.П.Глушко помер 10 січня 1989 

Він похований на Новодівочому кладовищі. Незадовго до смерті В.П.Глушко просив розвіяти його прах на Місяці або на Марсі. Освоєння Місяця було останнім його задумом. Кратер діаметром 43 км на видимій стороні Місяця названий на честь В.П.Глушко. Кратер Глушко володіє унікальною протяжної системою світлих променів, завдяки якій в умовах повного місяця він стає одним з домінуючих об'єктів в цій частині Місяця.

Немає коментарів:

Дописати коментар